شاخص : کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی قزوین با بیان اینکه مصرف آب زیاد در وعده سحر موجب سوء هاضمه میشود،گفت: سبزیجات و مواد غذایی با فیبر بالا مثل کاهو(تشکیل شده90 درصد ازآب) به تامین وحفظ آب بدن کمک میکند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی شاخص، یکی از دستورات خداوند به انسان، روزه داری است تا در سایه آن، انسان بتواند از هرگونه فساد و بیماری مصون بماند و با رهانیدن خود از دام های شیطان، خود را در مسیر انبیا و ائمه(ع) قرار دهد.
قرآن این دستور را این گونه بیان می فرماید: (هان ای کسانی که ایمان آورده اید، روزه بر شما واجب شد و این دستور نه تنها درباره شما بلکه یک سنت الهی است که به پیامبران گذشته و پیروان آنان نیز ابلاغ شده; پس روزه بگیرید. امید است بدین سبب متقی گردید
روزهداری از جنبههای مختلف جسمی و روحی فواید زیادی برای بدن دارد.
با توجه به اینکه دستگاه گوارش در ماه رمضان ساعاتی از روز بدون فعالیت است در واقع به نوعی از استراحت میپردازد، از طرفی به دلیل اینکه خونرسانی در دستگاه گوارش زیاد است، زمانی که دستگاه گوارش استراحت میکند خون میتواند به قسمتهای دیگر بدن بیشتر برسد.
فعالیتهای عصبی و خونرسانی سلولهای مغزی هم حتی در بعضی اوقات به سطح بالایی از فعالیت میرسند.
سوخت و ساز و متابولیسم چربیها در روزهداری کمک میکند تا چربیهایی که مدتها در بدن انباشته شدهاند وارد چرخه سوخت و ساز و چربی سوزی شوند.
برخی عادات غلط از جمله ریزهخواری در طول روز که از نظر وزنی و دستگاه گوارش برای بدن مضر است در این ایام به واسطه روزهداری ترک میشود و با کم شدن حجم معده به کنترل هوس خوردن در سایر روزها کمک میکند.
همچنین روزهداری از نظر معنوی به عنوان پالایش دهنده روح عمل میکند و اراده انسان را بالا برده و باعث میشود در کارهای دیگر هم این اراده حفظ شود.
شام و افطار به صورت مختصر در یک وعده مصرف شود
عطیه رزازی کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار اجتماعی شاخص، اظهار کرد: با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان با فصل گرما مصادف شده روزه گرفتن با یکسری حساسیتهای بیشتری روبه رو است.
وی ابراز کرد: به دلیل طولانی بودن روزها، توصیه میشود حداقل از ۲ وعده غذایی سحر و افطار استفاده شود؛ وعده سحر را نباید به هیچ عنوان حذف کرد بخصوص در دهه اول ماه که سیستم بدن آمادگی لازم را ندارد.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین ادامه داد: از آنجا که شبهای کوتاهی در این فصل داریم توصیه میشود شام و افطار به صورت مختصر در یک وعده مصرف شود.
رزازی با بیان اینکه خوردن شام دیرهنگام موجب ورم و سوزش معده میشود، گفت: ساعتهای باقیمانده تا سحر میتوان از مواد غذایی که باعث رفع تشنگی میشوند و فیبر بالایی دارند از جمله میوه و سبزیجات خام یا پخته استفاده کنیم.
این کارشناس اضافه کرد: میوههای خشک مانند پسته، بادام، گردو و فندق به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارند میان وعده مناسبی بین افطار تا سحر هستند فقط باید توجه داشت که شور نباشند زیرا موجب عطش در طول روز میشود.
وی توصیه کرد: بهتر است برای سحر، غذایی شبیه وعده نهار تهیه شود و به دلیل کربوهیدرات بالایی که از برنج یا نان دریافت میکنیم این مواد به اندازه کافی مصرف شوند، همچنین مصرف انواع سالاد، سبزیجات و لبنیات کنار وعده سحر توصیه میشود.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین هشدار داد: مواد غذایی شیرین مانند انواع شربت و زولبیا و بامیه برای وعده سحر به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا قند را بلافاصله بالا برده و ترشح انسولین را زیاد میکند.
رزازی ادامه داد: ترشح بالای انسولین، قند خون را بلافاصله پایین میآورد و فرد بعد از یک یا ۲ساعت دچار گرسنگی میشود.
مصرف آب زیاد در سحری موجب سوء هاضمه میشود
این کارشناس با بیان اینکه مصرف آب زیاد در وعده سحری موجب سوء هاضمه میشود، عنوان کرد: مصرف سبزیجات و مواد غذایی که فیبر زیادی دارند، مثل کاهو که ۹۰ درصد آن را آب تشکیل داده است به تامین وحفظ آب در بدن کمک میکند.
وی اضافه کرد: شربتهای سنتی مانند خاکشیر یا عرقیجاتی که طبیعی هستند جایگزین مناسبی برای آب یا شربتهایی با قند بالا است.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تصریح کرد: در وعده افطار چون معده مدت زیادی خالی بوده ورود مواد غذایی با حجم زیاد و ترکیبات مختلف باعث فشار به معده و ترشح اسید میشود.
رزازی تاکید کرد: روزهداران افطار خود را با آب ولرم یا نوشیدنیهای گرم شروع و برای جبران افت فشاری که در طول روز متحمل شدهاند از خرما استفاده کنند و سپس وعده غذایی سبک مانند صبحانه میل کنند.
این کارشناس با بیان اینکه نان کمک می کند قند خون به تدریج بالا برود و ذخایر گلیکوژنی بدن تامین شود، گفت: در کنار افطار می توان از شام سبک شامل انواع حلیم و کوکوهای کم چرب استفاده کرد.
غذاهای کبابی و پرچرب عطش را افزایش میدهد
وی اذعان داشت:خوردن غذاهای کبابی و پرچرب در این ایام توصیه نمیشود چراکه عطش را افزایش میدهد، بنابراین روزهداران سعی کنند غذاهای آب پز و بخار پز را در وعدههای غذایی خود بگنجانند.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین یادآورشد: کسانی که عادت دارند در اثر تشنگی با آب خیلی سرد افطار کنند شوک زیادی به معده وارد کرده و موجب آسیب جدی به آن میشوند.
رزازی بیان کرد: خوردن چای بعد از غذا، جذب ریز مغزیها مثل آهن را کم کرده و کم خونی را تشدید میکند توصیه ما این است که یا از چای استفاده نشود یا کم رنگ و به مقدار کم میل شود.
این کارشناس خاطرنشان کرد: شربت خاکشیر و آبلیمو بهترین جایگزین برای چای است که موجب برطرف شدن عطش و حفظ آب در طول روز شده و جذب مواد مغزی را مختل نمیکند.
وی در خصوص روزهداری مادران شیرده گفت: مادران شیرده در طول روز باید ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری بیش از نیاز بدن مواد غذایی مصرف کنند و با توجه به اینکه غذای اصلی کودک به ویژه در شش ماهه اول از شیر مادر است و دریافت کالری ومواد غذایی لازم در وعده های سحر و افطار ممکن نیست ، روزه داری توصیه نمی شود.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان اینکه ممکن است بدن مادران شیرده در اثر روزه با کم آبی مواجه شود تصریح کرد: این مادران باید در روزهداری خود دقت زیادی داشته باشند و مادرانی که نوزادان زیر ۶ ماه دارند نباید روزه بگیرند.
مواد قندی مانند زولبیا و بامیه موجب اضافه وزن میشود
رزازی عنوان کرد: کودکان و نوجوانان به دلیل سن رشد و بلوغ نیازهای تغذیه ای بیشتری دارند از این رو بهتر است در روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند.
این کارشناس در ادامه افزود: بعضی از نوجوانان که دچار سوء تغذیه و کوتاه قدی هستند در اثر روزه داری ممکن است فرصت لازم برای رشد را از دست دهند اما نوجوانانی که از نظر پارامترهای قدی و وزنی شاخصهای مناسبی را دارند با رعایت مصرف ۴ گروه اصلی مواد غذایی میتوانند روزه بگیرند.
وی با اشاره به اینکه افراط در مصرف مواد قندی مانند زولبیا و بامیه موجب اضافه وزن میشود، اذعان داشت: کالری که در ماه رمضان از مواد غذایی دریافت میکنیم ۲۰ درصد کمتر از کالری مورد نیاز بدن است بنابراین فرصت مناسبی برای کاهش وزن خواهد بود.
کارشناس مسئول واحد تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بیان کرد: از آنجا که کاهش وزن بیشتر از یک کیلوگرم در هفته توصیه نمیشود، کاهش وزن بین ۴ تا ۶ کیلوگرم در پایان ماه مبارک رمضان نرمال است.
رزازی با بیان اینکه متاسفانه در این ایام متابولیسم و تحرک بدن کم میشود، گفت: روزهداران میتوانند یک ساعت بعد از افطار حدود نیم ساعت فعالیت فیزیکی یا پیاده روی سبک همراه با مصرف آب داشته باشند زیرا کمک زیادی به چربی سوزی میکند.
وی در پایان گفت: ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای پالایش جسم و روح انسان است؛ با رعایت توصیههای پزشکی و توجه به تغذیه مناسب در روزهداری کمک میکند تا این ایام را با آرامش خاطر بیشتری سپری کنیم.
انتهای پیام/۱۳۰۰